Горно и ниско кръвно налягане – което означава от 120 до 80 при човек

Горно и ниско кръвно налягане: какво означава това? Горната се нарича систолно налягане, а долната – диастолно (съдово) налягане

ReCardio - лекарство, което нормализира работата на сърдечно-съдовата система. Понижава кръвното налягане, премахва главоболието, нормализира кръвоносните съдове, спира пристъпите на аритмия.

recardio

Предлага се под формата на капсули, не влияе неблагоприятно върху черния дроб и няма странични ефекти. На главната страница на нашия сайт можете да прочетете подробно описание на Recardio, да научите за неговия състав и как работят компонентите.

Човешкото тяло е сложен механизъм, при който всяка секунда протичат хиляди химични и биохимични процеси.

Кръвното налягане е важен компонент на хомеостазата на вътрешната среда на тялото, което осигурява притока на кръв към всички вътрешни органи на човек.

В зависимост от това какво съпротивление на кръвта преминава през съдовете, се определят показатели за кръвно налягане.

При измерване на налягането се записват горното и долното налягане. Първата цифра е горното налягане, наречено систолно или сърдечно, а втората цифра е долното, наречено диастолно или съдово.

Струва си да се разбере какво означават цифрите на налягането, какво трябва да бъде горното и долното налягане на човек, както и да разберете как се прилага механизмът на тяхното формиране.

Как се формира и регулира BP?

Основният обект на човешкото тяло се счита за сърцето. Именно тя изпомпва кръв през 2 кръга кръвоносни съдове, които се различават по размер.

Малкият е разположен в белите дробове, където се наблюдава обогатяване на тъканите с кислород и изхвърляне на въглероден диоксид. И в по-голям кръг кръвта се разпространява между всички вътрешни органи и системи на човек.

За да поддържате такъв цикъл в човешкото тяло, се нуждаете от кръвно налягане, което се създава чрез контракции на миокарда. Ако слушате биенето на сърцето, можете ясно да чуете два звука, които се различават по обем.

Обикновено първият звук е малко по-силен от втория. СНВ началото има свиване на вентрикулите, след намаляване на предсърдието има кратка пауза.

Във фазата на свиване се образуват горното налягане (систолно) и пулсът, който действа като негово производно. По-ниското налягане се характеризира с фаза на релаксация на миокарда.

Две системи от неговото регулиране участват в поддържането на нормалното кръвно налягане:

    

 • Нервна регулация.
 •   

 • Хуморална регулация.
ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Налягане 240 до 120 (140, 160, 180) - какво да правя

Механизмът на нервната регулация е, че вътре в стените на големи артериални съдове са разположени специфични рецептори, които улавят колебанията на налягането.

В ситуации, когато налягането е високо или ниско, рецепторите изпращат нервни импулси до центъра на полукълба на главния мозък, откъдето идва сигналът, който е фокусиран върху стабилизиране на налягането.

Хуморалната регулация влияе върху хемодинамиката чрез синтеза на специални вещества – хормони. Например, в ситуации на бързо понижаване на кръвното налягане, надбъбречните жлези провокират производството на адреналин и други вещества, насочени към повишаване на кръвното налягане.

Заслужава да се отбележи, че механизмът, който поддържа нивото на нормално налягане при здрав човек, при наличие на патологични състояния, води до трайно повишаване на налягането с всички негативни последици.

Високо кръвно налягане, високо кръвно налягане, често свързано с нарушена бъбречна функция, в медицинската практика това явление се нарича бъбречна хипертония. Обикновено бъбречното налягане е особено често при пациенти на възраст под 30 години.

Норми на хора от различни възрастови групи:

    

 1. 15-21 години – 100/80, допустимо отклонение от 10 мм.
 2.   

 3. 21-40 години – 120 / 80-130 / 80.
 4.   

 5. 40-60 години – до 140/90.
 6.   

 7. След 70 години – 150/100.

По правило при възрастни хора често се диагностицира хипертонията. Средната е 150/100, но се случва 160 / 90-100.

Какво означава горното кръвно налягане?

Механизмът за образуване на горно кръвно налягане се осъществява чрез вентрикуларно свиване.

Водещата роля принадлежи на лявата камера, тази ситуация се дължи на факта, че тя е лявата част, която трябва да изпомпва кръв в цялата съдова мрежа на човешкото тяло. Дясната камера засяга само съдовата система на белите дробове.

Когато се измерва кръвното налягане, въздухът се изпомпва в маншета, докато пулсът в лакътната артерия не спре. След това въздухът бавно се спуска. Пулсът може да се чуе чрез фонендоскоп, първият му ритъм е кръвни вълни поради мощно свиване на вентрикулите.

В този момент числата на габарита показват цифров индикатор, който означава горните граници на кръвното налягане. Какво определя систолната стойност? По правило се причинява от такива фактори:

    

 1. С каква сила свива сърдечния мускул.
 2.   

 3. Напрежението на кръвоносните съдове, което означава, че тяхната устойчивост също се взема предвид.
 4.   

 5. Колко пъти за единица време сърцето се сви.

Кръвното налягане и пулсът са количества, които са плътно свързани помежду си. Пулсът показва сърдечната честота, този индикатор е отговорен за количеството на кръвното налягане в съдовете.

ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Хипертонично управление на кризи - стандарти за лечение

Много фактори влияят върху пулса, както и налягането:

    

 • Емоционален фон.
 •   

 • Околна среда.
 •   

 • Пушене, алкохол, наркотици.

Ако пулсът и кръвното налягане непрекъснато се увеличават, но няма разумни причини за това, има вероятност да възникнат патологични процеси.

Идеалното систолично налягане е 120 mmHg, нормалното варира от 109 до 120. В случаите, когато горното кръвно налягане е повече от 120, но по-малко от 140, можете да говоритеза предишна хипотония. Ако кръвното налягане е по-голямо от 140, се диагностицира хипертония.

Артериалната хипертония се диагностицира само в случаите, когато дълго време налягането е високо. Единичните увеличения не се считат за отклонение от нормата.

Систолното налягане има долна граница от 100 mmHg. Ако се спусне още по-ниско, пулсът изчезва, човекът припада. Налягане 120/100 може да показва бъбречно заболяване, бъбречносъдова болест, ендокринни заболявания.

Понякога казват “сърдечно” за горното налягане, това е допустимо за пациентите, но това не е напълно правилно от медицинска гледна точка. В крайна сметка, не само сърцето, но и кръвоносните съдове влияят върху параметрите на кръвното налягане.

Какво означава по-ниско кръвно налягане?

По-ниското налягане означава хемодинамика в състояние на относителна почивка на сърдечния мускул. Съдовите лумени са пълни с кръв и тъй като течната тъкан е доста тежка, тя има тенденция да намалява.

Това означава, че съдовата система, дори със сърце в покой, е в напрежение, за да поддържа диастолично налягане.

По-ниските цифри на кръвното налягане се записват в момента, когато в фонендоскопа настъпи тишина. Норми и отклонения на по-ниското налягане:

    

 1. Оптималната стойност е до 80.
 2.   

 3. Максималната стойност на нормата е 89.
 4.   

 5. Повишено кръвно налягане – 89/94.
 6.   

 7. Малка хипертония – 94/100.
 8.   

 9. Умерена хипертония – 100/109.
 10.   

 11. Високо кръвно налягане – повече от 120.

Ако хипотониците имат по-ниски числа под 65, това заплашва с замъгляване на съзнанието и припадък, в резултат на това с такива показатели трябва незабавно да се обадите на линейка.

Все пак има хора, които никога не са ималидиастолично налягане, равно на цифрата 80, техните показатели могат да бъдат по-малко от 80 или повече, но в същото време, поради техните индивидуални характеристики, това е естествено състояние на тялото.

Разликата между горното и долното кръвно налягане

След като разбрах какво е кръвното налягане, трябва да разбереш същността на разликата между систолното и диастолното налягане:

    

 • Въз основа на факта, че оптималното налягане е 120/80, можем да кажем, че разликата е 40 единици, този индикатор се нарича импулсно налягане.
 •   

 • Ако разликата се увеличи до 65 или повече, това заплашва развитието на сърдечно-съдови патологии.
ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Голямата разлика между систолното и диастолното налягане

По правило голяма разлика в пулсовото налягане се появява при възрастни хора, именно на тази възраст се появява изолирано систолно кръвно налягане. Колкото по-възрастен е човекът, толкова по-големи са рисковете, които развива систолната хипертония.

Степента на пулсовото налягане се влияе от разширяването на аортата и съседните артерии:

    

 1. Аортата се характеризира с висока разтегливост, която намалява с възрастта поради естественото влошаване на тъканите.
 2.   

 3. Еластичните тъкани се заместват от колаген, който е по-твърд и практически не еластичен.
 4.   

 5. Освен това с възрастта се образуват холестеролни плаки, калциеви соли, в резултат на което колкото повече са те, толкова по-лошо се разтяга аортата. И зад това стените на артериите, следователно, горното и долното налягане имат голяма разлика.

Високото пулсово налягане влияе неблагоприятно върху сърдечно-съдовата система и може да доведе до инсулт.

Ако има ненормални показатели за горното или долното налягане – това е повод да посетите лекар. Опитите да се справите сами с проблема може да доведе до негативни последици и усложнения. Границите на кръвното налягане ще бъдат обсъдени от специалистите във видеото в тази статия.

Recardio срещу хипертония се бори с основната причина за високо кръвно налягане - стресови хормони (кортизол, адреналин). Именно поради тях сърдечната честота се увеличава, сърцето работи до краен предел, изпомпвайки повече кръв.

ReCardio намалява вредното въздействие на хормоните, като възстановява кислородния метаболизъм. В резултат на това действието на всички компоненти оказва комплексен ефект върху тялото, причините за заболяването се елиминират. Така че пациентите имат по-ниски нива на захар и холестерол, излишното тегло изчезва.

Освен това Recardio се препоръчва за тези, които се възстановяват от инсулт, тъй като благодарение на комбинираното действие на естествени екстракти в капсули, обновяването на тялото ще бъде много по-лесно.

recardio за лечение на хипертония

Препоръчваме да прочетете прегледи на пациенти и мнението на кардиолога за Recardio.

Желаем ви здраве!

Rating
( No ratings yet )