Хипертонична клизма – алгоритъм и техника на формулиране

Хипертоничната клизма е един от методите за понижаване на кръвното налягане при хипертония, използвайки които, трябва стриктно да следвате инструкциите.

ReCardio - лекарство, което нормализира работата на сърдечно-съдовата система. Понижава кръвното налягане, премахва главоболието, нормализира кръвоносните съдове, спира пристъпите на аритмия.

recardio

Предлага се под формата на капсули, не влияе неблагоприятно върху черния дроб и няма странични ефекти. На главната страница на нашия сайт можете да прочетете подробно описание на Recardio, да научите за неговия състав и как работят компонентите.

Хипертонична клизма – медицинска манипулация, включваща въвеждане на терапевтичен разтвор в дебелото черво. Целта е да се стимулира независимото движение на червата; показания – продължителен запек, подуване на различни етиологии.

Процедурата се характеризира с слабително действие, не дразни червата. Поради медицинска манипулация, застоялата течност преминава в чревния лумен, n

подуването е изравнено, артериалното и вътречерепното налягане е намалено.

Хипертоничните клизми имат противопоказания, така че не са подходящи за всички пациенти за лечение на артериална хипертония. В повечето случаи се приготвя физиологичен разтвор, но можете да добавите към него масло или да го направите на базата на лечебни растения.

Можете да правите у дома, но само според указанията на Вашия лекар. Има определени правила и препоръки за прилагането на клизма, важно е да следвате алгоритъма за поставяне на хипертонична клизма.

Показания и противопоказания за хипертонична клизма

Преди да поставите клизма, трябва да решите целта на това действие. Enema е медицинска, почистваща и сифонна дестинация. Показанията включват интоксикация и тежко отравяне на тялото, прочистване на стомашно-чревния тракт, критично повишаване на кръвното налягане.

ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Хипертонията е понижила налягането - какво да правя с рязко намаляване

Слагат го, ако пациентът има продължителен запек, докато не може да приема лекарства с слабително действие поради медицински противопоказания. Провежда се за подготовка на пациента за операция, анализи, специалницифрови диагностични процедури.

Случаите, когато пациентът ще души самостоятелно, не са рядкост. Енемата не е подходяща за всички, така че трябва да вземете предвид съществуващите противопоказания:

    

 • Първите два дни след коремна операция.
 •   

 • Тежка сърдечна недостатъчност.
 •   

 • Запек в резултат на хемороидално заболяване, маточно или чревно кървене.
 •   

 • Възпалителни процеси в ректума, свързани с язвени клинични прояви.
 •   

 • Апендицит и други остри патологични състояния на вътрешните органи в перитонеума.
 •   

 • Външни хемороидални образувания.
 •   

 • Новообразувания в стомашно-чревния тракт с доброкачествен и злокачествен характер.
 •   

 • Наличието на болка по време на запек.

Разтворът се приготвя доста просто. Ще ви трябва обикновена сол, стъклена купа, лъжица от неръждаема стомана. Една супена лъжица се равнява на 30 г трапезна сол. За да получите 10% разтвор, ще ви е необходим литър вода и три супени лъжици сол + малка щипка.

Преди да добавите сол, течността се нагрява. Топлината действа като катализатор на процеса, в резултат на което основният компонент се разпада на малки частици.

Лекарството се абсорбира незабавно от червата и навлиза в кръвта по-бързо, отколкото ако се приема перорално. Така че облекчението идва няколко пъти по-бързо, намалявайки високото кръвно налягане.

Механизмът на действие на клизма за хипертония

Техниката за поставяне на хипертонична клизма има определени правила и те са създадени по причина. Алгоритъмът за действие стартира необходимите процеси, в резултат на което се създава дразнене в червата, в резултат на това стените се намаляват, изпражненията се секретират.

С помощта на епруветка или клизма се инжектира 10% физиологичен разтвор или магнезия. Решение вземетеt в червата осмотичното натоварване се увеличава, което води до образуване на течен ексудат от стените.

ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Налягане 140 до 80, 70 и повече - какво да правя

Тогава солта действа дразнещо по стените на дебелото черво, естествената му перисталтика се засилва. Заедно тази верига от действия води до самостоятелно изпразване на пациента.

Почистването на червата е бързо. Резултатът се наблюдава 3-5 минути след настройването. Ядливата сол, разтворена във вода, помага за преодоляване на запека. Ако се използва малък обем вода, използвайте гумена крушка.

За големи обеми трябва да използвате капацитет на тръбата.

Правилно поставяне на клизма за облекчаване на налягането

Температурата на течността влияе пряко върху бъдещия ефект на хипертоничната клизма. Допустимо е да се направи хладна клизма, където водата е 24-25 градуса. Той помага за нормализиране на температурния режим на тялото, облекчава атоничния запек. Не може да се използва при спазми на червата.

Топла клизма подозира температура от 37-38 градуса течност. Помага за отпускане на дебелото черво, има спазмолитично свойство. Enema е фокусирана върху стимулиране на червата.

При микроклистера обемът на течността варира от 20 до 100 ml. На фона на почистваща клизма е необходим обем вода от литър до два. Във втората версия процедурата се провежда в няколко подхода.

Алгоритъм за клизма за намаляване на налягането:

    

 1. Всички инструменти и контейнери трябва да бъдат допълнително стерилизирани.
 2.   

 3. Загрейте течността до желаната температура. Не трябва да е студено.
 4.   

 5. Носете ръкавици за еднократна употреба. С помощта на ректална тръба балонът във формата на круша се напълва с приготвената течност.
 6.   

 7. Пациентът е разположен върху равна повърхност от лявата страна. Предварително поставете водоустойчива пелена на леглото.
 8.   

 9. Епруветката се смазва с течен парафин, внимателно се провежда в аналния отворКачулка чрез ротационни движения. Дълбочина на проникване до 15 сантиметра.
 10.   

 11. За да се изключат възможни болезнени усещания, разтворът се прилага бавно и на малки порции.
ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Как да понижим ниското кръвно налягане - как да понижим високото кръвно налягане

Ако методът се изпълни правилно, тогава пациентът няма да почувства други негативни признаци, освен дискомфорт. След около 15-25 минути се открива поривът за дефекация. След манипулацията тръбата трябва да бъде дезинфекцирана. Решението можете да направите сами в дома си в съответствие с описаната рецепта, в аптеката можете да си купите и готова течност.

След клизма, намаляване на артериалните параметри. Отзивите на пациенти с хипертония отбелязват, че подобрението настъпва 1-2 часа след медицинска манипулация. Повече информация за терапевтичните ефекти на клизма може да намерите във видеото.

Recardio срещу хипертония се бори с основната причина за високо кръвно налягане - стресови хормони (кортизол, адреналин). Именно поради тях сърдечната честота се увеличава, сърцето работи до краен предел, изпомпвайки повече кръв.

ReCardio намалява вредното въздействие на хормоните, като възстановява кислородния метаболизъм. В резултат на това действието на всички компоненти оказва комплексен ефект върху тялото, причините за заболяването се елиминират. Така че пациентите имат по-ниски нива на захар и холестерол, излишното тегло изчезва.

Освен това Recardio се препоръчва за тези, които се възстановяват от инсулт, тъй като благодарение на комбинираното действие на естествени екстракти в капсули, обновяването на тялото ще бъде много по-лесно.

recardio за лечение на хипертония

Препоръчваме да прочетете прегледи на пациенти и мнението на кардиолога за Recardio.

Желаем ви здраве!

Rating
( No ratings yet )