Хипертонична нефропатия – симптоми и лечение на бъбреците

Хипертоничната нефропатия често се развива на фона на постоянно повишено кръвно налягане и особено при хипертонична криза.

ReCardio - лекарство, което нормализира работата на сърдечно-съдовата система. Понижава кръвното налягане, премахва главоболието, нормализира кръвоносните съдове, спира пристъпите на аритмия.

recardio

Предлага се под формата на капсули, не влияе неблагоприятно върху черния дроб и няма странични ефекти. На главната страница на нашия сайт можете да прочетете подробно описание на Recardio, да научите за неговия състав и как работят компонентите.

Хипертоничната нефропатия е бъбречно заболяване, което се развива на фона на хипертония. При това заболяване се засягат малки бъбречни артерии, в резултат на което се появяват патологични промени в органа.

Заслужава да се отбележи, че това състояние често се появява по време на хипертонична криза.

Опасността от хипертонична нефропатия е, че тя може да протече безсимптомно. Фактори за появата на това заболяване са:

    

 1. подуване;
 2.   

 3. протеинурия;
 4.   

 5. хипертонична криза;
 6.   

 7. високо съдържание на мазнини в кръвта.

Често подуването се появява в късните стадии на заболяването. Ако такъв симптом се наблюдава не само вечер, но и сутрин, тогава е необходимо да се изследва. Всъщност постоянното подпухналост показва нарушение във функционирането на бъбреците.

Освен това протеинурията често е причина за хипертонична нефропатия. Така че, високото съдържание на протеини в урината, наблюдавано дълго време, почти винаги води до проблеми с бъбреците.

За да се предотврати развитието на хипертонична криза, нивото на налягане трябва постоянно да се следи. За тази цел неговите показатели трябва да се записват най-малко два пъти на ден.

Ако кръвното налягане остане стабилно в продължение на седем дни, тогава трябва да потърсите медицинска помощ. По правило хипертоничната нефропатия се появява по време на кризисния период.

Повишеното съдържание на липиди в кръвта също допринася за появата на промени в съдовете на бъбреците. Така че, ако нивото на мазнини в кръвта е постоянно високо, тогавас течение на времето това ще доведе до лоша бъбречна функция.

ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Какво налягане може да има удар

Струва си да се отбележи, че при повишено ниво на кръвно налягане е важно постоянно да се правят тестове, с които можете да контролирате концентрацията на протеин в урината.

Ако съдържанието на протеин е високо, тогава ще е необходимо пълно изследване, което е важно, тъй като невропатията се поддава добре на терапия в ранен етап. В противен случай ще се появят редица усложнения.

Етапи на заболяването

Заболяването прогресира доста бързо. Има четири етапа на развитие на хипертонична нефропатия.

Така че на първия етап промените в бъбреците почти не се забелязват. На втория етап, за да се коригира лезията, са необходими специални тестове и изследвания.

Когато заболяването е в третия стадий, бъбреците функционират, но уринирането става трудно. С това се появява постоянно главоболие и кръвното налягане е много високо. Ако на този етап се проведе компетентно лечение, развитието на болестта ще бъде спряно.

На последния етап от прогресията възникват такива нарушения като:

    

 • главоболие;
 •   

 • стабилно високо кръвно налягане;
 •   

 • оток с хипертония;
 •   

 • намалена бъбречна функция.

Ако не провеждате своевременно лечение, тогава се развива бъбречна недостатъчност, която в крайна сметка става хронична.

Симптоми

По принцип, хипертоничната нефропатия се появява при пациенти в напреднала възраст. Както бе споменато по-горе, началните етапи на това заболяване не се характеризират с никакви симптоми, поради които е трудно да се диагностицира своевременно. Въпреки това, понякога има болка в сърцето и главата, неразположение, виене на свят, което е придружено от повишено кръвно налягане.

Във втория етап на развитие на BoleЗабелязват се следните прояви:

    

 1. метален послевкус;
 2.   

 3. халитоза;
 4.   

 5. подпухналост на цялото тяло;

В допълнение, кръвното налягане непрекъснато се повишава през целия ден, докато приемането на лекарства носи краткосрочен и незначителен терапевтичен ефект.

Прави впечатление, че при хипертонична нефропатия може да има само няколко симптома, а интензивността им често е незначителна. Ако обаче се появят такива прояви, трябва да видите лекар, който ще изключи или потвърди наличието на промени в бъбреците.

Диагностика и терапия

Основната причина за бъбречни проблеми е хипертонията. Диагнозата на хипертоничната нефропатия е доста трудна. Следователно, най-често наличието на това заболяване се установява на 3 или дори 4 етапа на курса.

ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Какво е налягането за инфаркт на миокарда при жени и мъже

Ако подозирате появата на нефропатия, трябва да преминете анализ, който определя концентрацията на протеин в урината и холестерола в кръвта. Освен това трябва да проверите как функционира сърцето.

Тактиките на лечение се избират индивидуално, като се отчита степента на хипертонична нефропатия и общото състояние на тялото на пациента. Основната цел на лечението на заболяването е стабилизирането на кръвното налягане и възстановяването на съдовата система, което ще помогне за нормализиране на работата на бъбреците.

Когато заболяването е в начален стадий на развитие, тогава приемането на лекарства не е необходимо. За да се предотврати прогресията на нефропатия трябва:

    

 • пийте нужното количество течност;
 •   

 • спазвайте диета, предписана от Вашия лекар;
 •   

 • откажете пушенетои алкохол;
 •   

 • постоянно следете кръвното си налягане.

На 3-тия и 4-тия етап от хода на заболяването се провежда стационарно лечение. В този случай основната цел на терапията е стабилизиране на налягането и премахване на подпухналостта.

Превенция

Целта на превантивните мерки е спазването на диета за хипертония. При нефропатия протеинът се отделя от тялото с урината, така че диетата на пациента трябва да бъде обогатена с продукти, съдържащи протеин. В допълнение, лошата функция на бъбреците е придружена от задържане на вода в организма, така че храните, богати на липиди, трябва да бъдат включени в менюто на пациента.

По този начин при хипертонична нефропатия се предпочитат продукти като:

    

 1. зеленчуци (цвекло, тиквички, картофи, моркови);
 2.   

 3. риба (варена или печена);
 4.   

 5. млечни и кисело-млечни продукти;
 6.   

 7. перлен ечемик, ориз, елда каша;
 8.   

 9. пилешки запас.

Също толкова важно е да се вземе предвид съдържанието на калории в ежедневната диета. Тя трябва да бъде не повече от 2500 kcal. По отношение на напитките се препоръчва да се пият отвари, плодови напитки или компоти с ягоди, червени боровинки, малини и червени боровинки, така че излишната течност да се елиминира от тялото.

ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Симптоматична артериална хипертония

Освен това, по време на диета терапия, трябва да ограничите консумацията или напълно да изоставите следните продукти:

    

 • чесън и лук;
 •   

 • пържени и мазни храни, които повишават холестерола в кръвта;
 •   

 • кафе напитки;
 •   

 • подправки и сол;
 •   

 • брашно и сладки изделия.

Веднъж на всеки 7 дни се препоръчва да се правят дни на гладно. Така че през деня можете да ядете само ябълки или кефир. Видеоклипът в тази статия ще ви каже защо хипертоничната нефропатия е опасна.

Recardio срещу хипертония се бори с основната причина за високо кръвно налягане - стресови хормони (кортизол, адреналин). Именно поради тях сърдечната честота се увеличава, сърцето работи до краен предел, изпомпвайки повече кръв.

ReCardio намалява вредното въздействие на хормоните, като възстановява кислородния метаболизъм. В резултат на това действието на всички компоненти оказва комплексен ефект върху тялото, причините за заболяването се елиминират. Така че пациентите имат по-ниски нива на захар и холестерол, излишното тегло изчезва.

Освен това Recardio се препоръчва за тези, които се възстановяват от инсулт, тъй като благодарение на комбинираното действие на естествени екстракти в капсули, обновяването на тялото ще бъде много по-лесно.

recardio за лечение на хипертония

Препоръчваме да прочетете прегледи на пациенти и мнението на кардиолога за Recardio.

Желаем ви здраве!

Rating
( 1 , average 5 from 5 )