Кръвно налягане – как да се понижи до нормалното

Кръвното налягане е чисто индивидуален параметър, влияе се от много фактори. В медицинската практика обаче има

ReCardio - лекарство, което нормализира работата на сърдечно-съдовата система. Понижава кръвното налягане, премахва главоболието, нормализира кръвоносните съдове, спира пристъпите на аритмия.

recardio

Предлага се под формата на капсули, не влияе неблагоприятно върху черния дроб и няма странични ефекти. На главната страница на нашия сайт можете да прочетете подробно описание на Recardio, да научите за неговия състав и как работят компонентите.

Лекарството действа цялостно и помага да се нормализира не само налягането. ReCardio подобрява функционирането на нервната система и също така спира негативните проблеми, свързани с възрастта, свързани със сърдечните клетки.

Кръвното налягане е чисто индивидуален параметър, влияе се от много фактори. В медицинската практика обаче има определени средни норми, които определят кръвното налягане при деца, юноши, хора на средна възраст и възрастни хора.

Увеличаването или намаляването на показателите позволява на лекаря да подозира неизправност във функционирането на тялото. Пулсът и кръвното налягане са два параметъра, които характеризират състоянието на човешкото здраве като цяло.

DM и DD – натоварването, което се образува вътре в кръвоносните съдове. Различават се систолно (сърдечно или горно) и диастолично (долно или бъбречно) налягане. Горният индикатор се създава поради изхвърляне на кръв от сърдечния мускул в кръвоносната система. Диастоличната стойност се записва, когато това е отпуснато.

Пулсът е трептенето на кръвоносните съдове. Дължи се на запълването им с биологична течност по време на работата на сърцето. Средно нормалната сърдечна честота варира от 60 до 80 удара за 60 секунди. Нормалното кръвно налягане се счита за индикатор за правилното функциониране на сърдечно-съдовата, ендокринната и нервната система.

Каква е нормата за кръвното налягане?

Нормалното кръвно налягане на човек се определя с помощта на специално устройство – тонометър. Индикатор за измерванеи в медицинско заведение в лекарския кабинет, или независимо вкъщи.

Нормата трябва да се определя изключително в спокойно и спокойно състояние, тъй като всякакви натоварвания – физическо възпитание, емоционален стрес и др., могат да повлияят на крайните резултати.

Човешкото тяло е уникална система, която независимо регулира нивото на артериалните параметри. При наличие на емоционален или физически стрес се наблюдава умерено повишаване на диабета и DD до 20 mmHg. Това обстоятелство се дължи на факта, че мускулите и вътрешните органи, участващи в работата, изискват по-голям прилив на кръв.

Ако говорим за нормата, данните са следните:

    

 • Горната стойност варира от 91 до 139 mmHg.
 •   

 • Долният индикатор е от 61 до 89 мм.

Ако диабетът се повиши до 140 mm и ще бъде открит за дълъг период от време, тогава те говорят за хипертония. Често, в същото време, диастоличният индикатор също се увеличава. Ако DD намалява до 60 mm, тогава те говорят за хипотония.

С промените, свързани с възрастта в човешкото тяло, възникват необратими процеси, които влияят на кръвното налягане в съдовете. Колкото по-възрастни хора стават, толкова по-високо е кръвното им налягане.

Норми на диабет и ДД при деца

Ако кръвното налягане има тенденция да се увеличава с възрастта, тогава ситуацията с пулса се появява назад – с годините честотата на ударите в минута намалява. Налягането на двете ръце трябва да е едно и също или разликата да не е по-голяма от 5 мм.

ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Психосоматика на хипертония и високо кръвно налягане

По правило поради асиметричното развитие на мускулите показателите на дясната ръка винаги са по-високи. Ако отклонението е повече от 10 mm, това показва атеросклеротични промени в тялото. С разлика от 15 или повече, подозира се стеноза на големи артерии или ненормалното им развитие.

След раждането бебето се диагностицира с минимално ниво на показатели. Въпреки това, той расте бързо, с около два мм на ден в продължение на няколко седмици. Тогава растежът спира.

За разлика от възрастните, малките деца нямат никакви норми. За нормални показатели вземете данните, които се записват при 90-95% от децата.

Таблица – Кръвно налягане: нормално и възраст на детето

Възрастова групаСистолична стойностДиастоличен резултат
До две седмици59-9541-51
2-4 седмици81-11341-75
Месец до година91-11351-75
Една до три години101-11361-75
Възраст 3-6 години101-11661-77
От 6 под 9 години101-12361-79
Училищна възраст t – 9-12 години111-12771-83
12 до 17 включително111-13771-87

Говорейки за нормални стойности, особено в детството, винаги е необходимо да се има предвид, че те са индивидуални. Следните фактори влияят върху нивото на артериалните параметри при деца:

    

 1. Място на пребиваване. Например, ако детето живее в тропически или планински климат, тогава в повечето случаи кръвното налягане ще бъде ниско.
 2.   

 3. Ядене на трапезна сол. Ако бебето е на гърдаКогато сте бременна, се предпочитат солените предпочитания на майка ви.
 4.   

 5. Раждане. При недоносените бебета SD и DD са винаги по-ниски.
 6.   

 7. Физическа активност. Колкото по-активно е детето, толкова по-ниско е кръвното налягане. При спортуване физиологично намаляване на показателите се развива професионално.
 8.   

 9. Растеж. Колкото по-високо е бебето, толкова по-високо е кръвното налягане.

Във връзка с големи разлики в усреднените индекси в педиатричната практика е обичайно да се считат за приемливи стойности: през първите 10 години от живота цифрите са до 110/70. След 10-годишна възраст до 120/80.

При бъбречна хипертония, захарен диабет нормата е 120-130 / 85 mm Hg. ст.

Причини за повишаване и понижаване на кръвното налягане при деца

В някои случаи ниското кръвно налягане е физиологична норма. Това се дължи на характеристиките на парасимпатиковата нервна система. Като правило, ако няма тревожни симптоми, не се притеснявайте.

Когато се оплакват от летаргия, намалена активност, загуба на апетит, замаяност, различни главоболия, автономни разстройства и др., те говорят за патологично намаляване на числата на тонометъра.

Причините включват преждевременно раждане, повишено вътречерепно налягане, хронични инфекциозни и възпалителни заболявания, неблагоприятни социално-икономически условия. В допълнение, етиологията се основава на недохранване, нарушаване на съня и почивката, хормонален дисбаланс (възраст 12-13 години).

В някои ситуации повишаването на кръвното налягане е норма. Те включват:

    

 • Стресови ситуации, неврози, емоционално напрежение.
 •   

 • Интензивна физическа активност.
 •   

 • Наранявания.

Характерна особеност на тази картина е фактът, че високото кръвно налягане се наблюдава за кратък период от време, тоест това е временно. След известно време индикаторите се връщат към нормални стойности.

Ако стойностите са високи, причините са следните: съдови нарушения, неизправностбъбречни заболявания, ендокринни заболявания, заболявания на централната нервна система, прием на антибактериални лекарства и други синтетични лекарства.

Нормално налягане и възраст на човек

Според лекарите нормата при здрав човек, чиято възраст е от 20 до 40 години, е 120/80 мм RT. Чл. При по-младите хора нормалното горно или долно налягане може да бъде по-ниско, достигайки покой от 100/70 mm Hg. ст.

    

 1. До 20 години за мъжете нормата е 123/76, за жените – 116/72.
 2.   

 3. До 30-годишна възраст индикаторите за мъжете са 126/79, женските индикатори са 120/75.
 4.   

 5. Възрастта от 30 до 40 години допуска данни при мъже 129/81 mm Hg. старши, за жени – 127/80.
 6.   

 7. Възрастта от 40-50 години предполага нормални проценти при мъжете 135/83 при жените – 137/84.
 8.   

 9. За мъжете от 50 до 60 години нормата е 142/85, за жените – 144/85.
 10.   

 11. Ако възрастта е по-стара, цифрите се считат за нормални при мъжете 142/80, при жените – 159/85.
ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Алкохолът повишава или понижава кръвното налягане

Такива показатели са осреднени, но те помагат за навременно откриване на нарушение в организма, дори когато правите измервания у дома.

Ето защо се препоръчва на всеки с високо кръвно да има монитор за кръвно налягане, това устройство следи динамиката на промените, помага за навременно намаляване на броя.

Нормално кръвно налягане при възрастни

За възрастен, нормата е 120/80 мм. Долната граница е 90/50 мм. Ако кръвното налягане се повиши, тогава хипертонията, с понижение, говори за хипотония. С цифри между 121/81 и 139/89 се поставя диагноза прехипертония. Тоест, това не е болест, но вече не е норма.

Нормата на налягане при възрастни, поради възрастова група и пол:

ВъзрастМъжженски пол
До 20123/76116/72
на възраст от 20 до 30 години>126/79120/75
на възраст от 30 до 40 години129/81127/80
на възраст от 40 до 50 години135/83135/84
на възраст от 60 до 70 години135/85135/85
Над 70 години135 / 89-90135 / 89-90

От таблицата ясно се вижда, че колкото по-възрастен е средният човек, толкова по-висок става. За съжаление не е възможно да се избегне лабилността на показателите.

Нивото на диабет и ДД се влияе от много фактори, свързани с промените, свързани с възрастта. В този случай пациентите от по-старата възрастова група имат хронични патологии, които засягат и артериалното “налягане” в тялото.

Патологичното повишаване на кръвното налягане е свързано със следните причини:

    

 1. Слабо свиване на сърцето, заболявания на сърцето и съдовата система.
 2.   

 3. Промяна в качеството на кръвта. Когато кръвта стане гъста, е трудно да се движи през съдовете, в резултат на което върху тях се създава допълнително натоварване. Автоимунните патологии, захарният диабет водят до подобна ситуация.
 4.   

 5. Промяна в структурата на кръвоносните съдове. Причините са прекомерната физическа активност, нездравословната диета, приемането на определени лекарства.
 6.   

 7. Атеросклеротичните плаки са резултат от повишаване на концентрацията на “лошия” холестерол в кръвта.
 8.   

 9. Хормонален дисбаланс, неправилно функциониране на ендокринната система, цервикална остеохондроза и др.

Когато бъдат откритиНа първо място, това, което трябва да се направи, е да промените начина си на живот. Практиката показва, че навременното елиминиране на провокиращите фактори помага за понижаване на диабета и ДД до приемливо ниво.

Горна и долна стойност при бременни жени

По време на бременността жените трябва да бъдат регистрирани до три месеца. Това позволява на лекаря адекватно да оцени клиничната картина на кръвното налягане. През този период се наблюдават глобални промени в организма – хормоналният фон се променя, обемът на циркулиращата течност се увеличава, химическите параметри на кръвта се трансформират.

Много фактори влияят върху работата на сърдечната и съдовата система. При най-малкото отклонение се предписва лечение, за да се предотвратят възможни усложнения. През първата половина на бременността се открива леко понижение на показателите. За период от повече от 20 седмици диабетът и ДД се увеличават умерено.

Факт е, че през първия триместър се засилва производството на прогестерон, който разширява кръвоносните съдове, което води до намаляване. Към третия триместър обемът на течността се увеличава, което води до допълнително натоварване на съдовете. В резултат на това повишаването на кръвното налягане.

ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Цигарите повишават или намаляват налягането - как никотинът влияе на хипертонията

Подобни промени в женското тяло изглежда са един от вариантите на нормата. При условие, че показателите варират между 90-140 / 60-90. Основното е да знаете вашето “работещо” налягане. Ако една жена се чувства добре на фона на лабилността на диабет и ДД, тогава не се изисква лечение.

Лечения за хипертония

Как да понижим кръвното налягане, лекарят ще каже след пълна диагноза на пациента. При темпове 140/90 се диагностицира хипертония от първа степен. В този случай се препоръчва намаляване на налягането чрез нефармакологични методи. Освен това можете да използвате народни средства.

С повишаване на кръвното налягане на фона на липсата на резултати от промените в начина на живот, лекарите предписват хапчета за пациентите. Лекарствата се избират индивидуално, като се вземат предвид показанията и противопоказанията.

Целта на лечението е понижаванеЗадайте стойности на BP на приемливи граници предотвратяване на типичните усложнения на хипертонията – патологии на сърцето и кръвоносните съдове, увреждане на бъбреците, нарушено кръвообращение в мозъка, зрително увреждане.

На въпроса как да понижите кръвното налягане у дома, лекарите препоръчват да се спазва такъв начин на живот:

    

 • Изключете физическото бездействие – ниска двигателна активност. Спортът, гимнастиката, физиотерапевтичните упражнения са съществена част от терапията. Противопоказание – хипертония на злокачествен курс.
 •   

 • Здравословна храна. Необходимо е да се обогати диетата с продукти, които съдържат много растителни фибри, полиненаситени мастни киселини, витамини и минерали. Мастни, солени, пикантни и пушени храни са изключени от менюто. Ограничете приема на сол до 4 g на ден.
 •   

 • Контрол на теглото Практиката показва, че борбата срещу болестта ще бъде по-ефективна, ако пациентът отслабне с поне 5% от първоначалното телесно тегло.
 •   

 • Отказът да се пие алкохол помага да се намали кръвното налягане до 3-4 mmHg.

За да се контролира кръвното налягане с помощта на таблетки, се предписват групи лекарства – диуретици, бета-блокери, АСЕ инхибитори, блокери на калциевите канали. Понякога се предписва едно лекарство (рядко). В повечето случаи няколко са комбинирани. Комбинацията от две или повече лекарства помага за намаляване на риска от нежелани реакции, дозировката на приетите лекарства. Лечението продължава цял живот.

Параметрите, които не надхвърлят средните стойности, ще бъдат наречени норма на кръвното налягане, докато пациентът не се оплаква от влошаване на благосъстоянието. Някои хора се чувстват отлично на 90/60, други на 130/85. В идеалния случай кръвното налягане трябва да бъде 120/80, но такива цифри са рядкост в медицинската практика. Най-често всеки човек живее със своя „работен“ натиск. И това също е норма.

Recardio срещу хипертония се бори с основната причина за високо кръвно налягане - стресови хормони (кортизол, адреналин). Именно поради тях сърдечната честота се увеличава, сърцето работи до краен предел, изпомпвайки повече кръв.

ReCardio намалява вредното въздействие на хормоните, като възстановява кислородния метаболизъм. В резултат на това действието на всички компоненти оказва комплексен ефект върху тялото, причините за заболяването се елиминират. Така че пациентите имат по-ниски нива на захар и холестерол, излишното тегло изчезва.

Освен това Recardio се препоръчва за тези, които се възстановяват от инсулт, тъй като благодарение на комбинираното действие на естествени екстракти в капсули, обновяването на тялото ще бъде много по-лесно.

recardio за лечение на хипертония

Препоръчваме да прочетете прегледи на пациенти и мнението на кардиолога за Recardio.

Желаем ви здраве!

Rating
( No ratings yet )