Може ли налягането да се повиши от нервите – да се увеличи при стрес

Налягането на нервите се повишава – мнозина са убедени в това, но така ли е и как всъщност състоянието на стрес влияе на тонометъра?

ReCardio - лекарство, което нормализира работата на сърдечно-съдовата система. Понижава кръвното налягане, премахва главоболието, нормализира кръвоносните съдове, спира пристъпите на аритмия.

recardio

Предлага се под формата на капсули, не влияе неблагоприятно върху черния дроб и няма странични ефекти. На главната страница на нашия сайт можете да прочетете подробно описание на Recardio, да научите за неговия състав и как работят компонентите.

Всякакви емоционални изблици – няма значение, човек изпитва положителни емоции или отрицателни – могат да бъдат причислени към стрес. Създава се необичайна ситуация за тялото, към която трябва да се адаптира.

Ето защо за защитни цели тялото започва да произвежда по-интензивно хормони от определена група, които понякога се наричат ​​хормони на стреса.

Всъщност това е адреналинът, който се произвежда от надбъбречната медула, и кортикоидите, които се секретират от кората на тези органи.

Адреналинът има много силен ефект върху съдовете, стеснява ги, а глюкокортикоидите усилват ефекта му. Ето защо стресът може да се увеличи много при стрес.

Ако повишаването на налягането се притеснява

Обикновено човек изпитва стрес в определена житейска ситуация, която изисква определени действия или решения. По правило човек в момента не е в съответствие с показателите на тонометъра, той не измерва налягането, освен ако не се чувства много зле и дори не подозира, че се е увеличил.

Ако човек редовно измерва налягането си и следи показателите по различни причини, ще забележи, че налягането се повишава при стрес. Какво означава това и струва ли си да се притеснявате? Отговорът ще зависи от това как се е чувствал човекът преди и какви хронични заболявания има.

За пациенти с хипертония повишаване на налягането при стресова ситуация може да бъде наистина много опасно, тъй като съществува пряка заплахаза развитие на хипертонична криза. Хипертоничната криза от своя страна може да доведе до тежки сърдечно-съдови усложнения:

    

 • Нестабилна стенокардия;
 •   

 • Тахикардия;
 •   

 • Ход;
 •   

 • Сърдечен удар;
 •   

 • Белодробен оток.
ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Упражнение за хипертония

Ако пациентът преди това е бил напълно здрав, тогава незначително и временно повишаване на броя на кръвното налягане може да нанесе много вреда на здравето му. При липса на съдови и сърдечни патологии, стресът може да се справи сам, без лекарства и медицинска помощ.

Тези, които страдат от артериална хипертония, трябва да избягват всякакви силни чувства. Ясно е, че нито един човек не може да изживее целия си живот без стрес, без да се тревожи за нищо.

Но всеки може да минимизира и изглади конфликтни ситуации, това е осъществима задача, чието изпълнение и качеството на живот ще зависят много от хипертонията.

Хипертония или временно повишаване на налягането?

Как да различим кога се развива хипертонията и когато налягането просто временно се повишава на фона на нервни претоварвания? Отговорът на този въпрос е много важен, тъй като в повечето случаи хипертонията се диагностицира след стрес, особено повтарящ се: налягането никога не се нормализира, пациентът се чувства по-зле и трябва да се обърне към лекар.

Нито един лекар няма да бъде диагностициран веднага с хипертония. Еднократното повишаване на кръвното налягане не е причина за това. Лекарят може да говори за развитието на хипертония, само ако се отбележи повишена честота при три последователни измервания на налягане за период от 14 дни.

Те, трябва да има постоянно повишаване на кръвното налягане. При стрес ситуацията е напълно различна. Индикаторите за тонометър също се увеличават рязко, но това състояние се причинява не от съдова патология, а от отделяне на надбъбречни хормони. Щом емоциите намаляват, натискът също ще се върне към нормалното. Обикновено състоянието се нормализира след 1-2 дни и само в много редки случаи, ако емоциите са били много ярки, може да отнеме повече от седмица.

С други думи, временното увеличение на числата на екрана на тонометъра не представлява заплаха за здравето само по себе си, човешкото тяло е устойчиво на такива промени. Но ако стресът е много често и налягането непрекъснато скача, това влияе неблагоприятно на съдовете и работата на сърдечния мускул, което може да доведе до развитие не само на хипертония, но и на други сериозни патологии.

Стресът, причиняващ повишаване на кръвното налягане, е още по-опасен за пациентите с хипертония. Те трябва да избягват всякакви притеснения и да поддържат емоциите си под контрол, за да не бъдат в болницата.

Как да намалим стреса при стресова ситуация

Ако налягането се повиши веднъж, не приемайте веднага антихипертензивни лекарства, особено това се отнася за лекарства от групите бета-блокери и АСЕ инхибитори. Тези лекарства са необходими само когато има трайно повишаване на кръвното налягане и хипертония с 1-2 градуса е достойна.

ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  С разширяването на кръвоносните съдове налягането се увеличава или намалява

По принцип няма директни противопоказания за употребата им, ако човек пие една таблетка, тогава налягането намалява. Но в същото време могат да се появят неприятни странични ефекти поради така наречения „феномен на първата доза“ или налягането ще спадне прекомерно поради неправилно изчислена доза на лекарството.

Следователно, ако човек не е хипертоничен и кръвното му налягане се е повишило поради нервни преживявания, по-добре е да използвате успокоителни на растителна основа. Трябва да обърнете внимание на такива лечебни растения в състава:

Можете иизползвайте тези билки в естествената им форма, като ги варите и приемате като запарка или чай. Трябва да се има предвид, че валерианата дава кумулативен ефект – тоест лекарствата с нея ще трябва да се пият поне две седмици, за да се появи резултатът.

По правило стресът към това време вече минава и човекът се успокоява от само себе си. Но такива странични ефекти при използване на валериана, като сънливост, летаргия, разсейване, могат да причинят неудобство.

Motherwort е по-бърз. Но е по-добре да вземете съвременни сложни препарати, например Novopassit. Трябва да се отбележи, че често самото лекарство не действа, тъй като действа психологическият, разсейващ ефект: пациентът приема хапчето с нервен стрес и се успокоява, въпреки че в действителност все още не е имал време да действа.

Не трябва да се увличате с такива лекарства, те дразнят стомашната лигавица. Затова е по-добре да приемате седативни капки или таблетки със силен емоционален изблик и след това да преминете към билкови чайове със седативен ефект.

Диета за стрес

Ако човек е много емоционален и при най-малката нестандартна ситуация кръвното му налягане се повишава, той трябва да следи диетата си – някои продукти могат да отпуснат нервната система и да имат благоприятен ефект върху функционирането на сърцето и кръвоносните съдове.

ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Възможно ли е да се налива студена вода при хипертония

    

 • фосфорът е необходим за поддържане на нервната система – това са бобови и зърнени храни, морска риба, карантии;
 •   

 • йодът е необходим за поддържане на хормоналния баланс – той се намира във всички морски дарове, особено стридите и морската капула са богати на тях;
 •   

 • калий, калций, витамини от група В и лецитин са необходими за поддържане на работата на сърдечния мускул и регулиране на предаването на нервните импулси към рецепторите – това са месо, черен дроб, ядки и фъстъчено масло, семена, зеле от всякакъв вид, шпионнат, яйчен жълтък, зърнени храни, ръжен хляб, банани, сини сливи, цитрусови плодове, пивна мая, тиква, кореноплодни зеленчуци, покълнало жито.

По време на стрес лекарите препоръчват да се движите, а не да лежите – това помага за по-бързото нормализиране на състоянието на организма. Видеоклипът в тази статия ще ви каже как да се справите със стреса.

Recardio срещу хипертония се бори с основната причина за високо кръвно налягане - стресови хормони (кортизол, адреналин). Именно поради тях сърдечната честота се увеличава, сърцето работи до краен предел, изпомпвайки повече кръв.

ReCardio намалява вредното въздействие на хормоните, като възстановява кислородния метаболизъм. В резултат на това действието на всички компоненти оказва комплексен ефект върху тялото, причините за заболяването се елиминират. Така че пациентите имат по-ниски нива на захар и холестерол, излишното тегло изчезва.

Освен това Recardio се препоръчва за тези, които се възстановяват от инсулт, тъй като благодарение на комбинираното действие на естествени екстракти в капсули, обновяването на тялото ще бъде много по-лесно.

recardio за лечение на хипертония

Препоръчваме да прочетете прегледи на пациенти и мнението на кардиолога за Recardio.

Желаем ви здраве!

Rating
( No ratings yet )