Видове артериална хипертония – форми на хипертония

Има различни видове артериална хипертония (ендокринна, бъбречна, хемодинамична), развиваща се на фона на основните заболявания.

ReCardio - лекарство, което нормализира работата на сърдечно-съдовата система. Понижава кръвното налягане, премахва главоболието, нормализира кръвоносните съдове, спира пристъпите на аритмия.

recardio

Предлага се под формата на капсули, не влияе неблагоприятно върху черния дроб и няма странични ефекти. На главната страница на нашия сайт можете да прочетете подробно описание на Recardio, да научите за неговия състав и как работят компонентите.

Артериалната хипертония се характеризира с постоянно високо налягане поради вазоспазъм, което затруднява притока на кръв.

За диагностициране на хипертония е необходимо индикаторите за кръвно налягане да достигнат 140/90 mm Hg. Чл. и по-високи.

Различни рискови фактори допринасят за повишено налягане, сред които са:

    

 1. прекомерен прием на сол и небалансирано хранене;
 2.   

 3. затлъстяване;
 4.   

 5. възраст;
 6.   

 7. придобити и наследствени заболявания;
 8.   

 9. неактивен начин на живот;
 10.   

 11. зависимости и др.

Има различни класификации на хипертонията, които се основават на диференциални параметри. По този начин се разграничават следните видове:

    

 • по произход – първични и вторични;
 •   

 • по отношение на кръвното налягане – тежко, умерено и леко;
 •   

 • протичането на заболяването е злокачествено и доброкачествено.

По произход

Основната форма на артериалната хипертония се нарича също есенциална хипертония. Появата на това заболяване допринася за много фактори, но точните причини за възникването му не са установени и до днес.

Този вид хипертония се наблюдава при 90-95% от хората. Най-често се развива поради наследствени фактори. В зависимост от характерните симптоми на артериална хипертония и нивото на съдово увреждане, тези форми на първична хипертония се разграничават:

ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Лечение на хипертония без лекарства

    

 1. хиперадренергични;
 2.   

 3. нормален и хипоренин;
 4.   

 5. хиперренин.

Хиперадренергичната форма се наблюдава при 15% от хората с есенциална хипертония. Той се формира в началните етапи от хода на заболяването. ЗакТова заболяване се появява в млада възраст.

Тази форма на артериална хипертония се характеризира с повишаване нивото на адреналин и норепинефрин в кръвта. Хиперадренергичната хипертония е придружена от такива прояви като:

    

 • внезапно, но краткосрочно увеличение на минутния обем на кръвта;
 •   

 • пулсиране в главата;
 •   

 • безпокойство;
 •   

 • бланширане или зачервяване на кръвта;
 •   

 • втрисане.

Когато пациентът е спокоен, броят удари в минута е не повече от 9 пъти. Ако кръвното налягане не се понижи, може да се появи хипертонична криза.

Видове като нормалните и хипорениновите форми често се развиват при пациенти на средна възраст или в напреднала възраст. Активността на ренин и увеличаването на концентрацията на адреналин и натрий, които събират вода в тялото, допринасят за това явление, в резултат на което количеството на циркулираната кръв се увеличава.

През този период се появяват симптоми на хипертония като подуване, пастообразни ръце, подпухнало лице и други. Следователно той не трябва да пие много течности и да яде сол.

Хиперрениновата форма се развива при 15-20% от хората. Появява се главно при млади мъже.

Ходът на този тип артериална хипертония е тежък, със спонтанно повишаване на кръвното налягане (230/130 mm Hg). Това състояние се характеризира с главоболие, повръщане и замаяност, а ако болестта не се лекува, се появява атеросклероза на бъбреците.

Първичната хипертония е разделена на 3 градуса. При I степен (мека) числата на кръвното налягане варират от 140/90 до 159/99 mmHg. ст.

ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Критичното налягане при хората - каква е опасността от високо кръвно налягане при хипертония

В този случай налягането постоянно скача. Лезиите на целевите органи отсъстват, а хипертоничните кризи не се появяват често. По правило 1 степен не се лекува медицински, корекциите в начина на живот са достатъчни (отказ от алкохол, тютюнопушене, сол, неуспеххранене, упражнения).

II степен (умерена) се характеризира с показатели, равни на 160/100 до 179/109 mm RT. Чл. Периодите на ремисия се появяват много по-рядко, освен това са краткотрайни. Лечението на тази форма на хипертония включва приемане на едно или няколко антихипертензивни лекарства наведнъж.

III степен (тежка) – показатели за кръвно налягане 180/110 и повече mm RT. Чл. На този етап от хода на заболяването са засегнати таргетните органи. Често с II и III степен се развива артериална хипертония, сърдечна недостатъчност и атеросклероза. Белодробен оток и атаки на сърдечна астма също могат да се появят.

Заслужава да се отбележи, че при липса на лечение за началния стадий на хипертония, болестта ще прогресира бързо, което ще доведе до хипертонична криза. А той от своя страна става причина за инсулт и инфаркт.

Вторична хипертония, тя се нарича още симптоматична хипертония, тъй като се развива поради двустранно увреждане на системите и органа, участващи в регулирането на кръвното налягане. Тази форма се отбелязва при 20% от пациентите с хипертония над 35-годишна възраст. Освен това най-често неговият произход е бъбречен.

Този тип хипертония е усложнение на друго заболяване, което значително усложнява терапията му:

    

 1. Ендокринни – възникват поради хипофункция и хиперфункция на щитовидната жлеза, акромегалия, синдром на Кушинг и др.
 2.   

 3. Бъбречна – развива се поради поликистозно бъбречно заболяване, диабетна нефропатия, пиелонефрит и други.
 4.   

 5. Кръвни заболявания.
 6.   

 7. Сърдечно-съдови – сърдечни заболявания, AV блок и така нататък.
 8.   

 9. Лекарствени – появяват се поради нежелани реакции след прием на лекарства.
 10.   

 11. Неврогенни – възникват поради атеросклероза на мозъчните съдове, тумори, енцефаити и т.н.
Recardio срещу хипертония се бори с основната причина за високо кръвно налягане - стресови хормони (кортизол, адреналин). Именно поради тях сърдечната честота се увеличава, сърцето работи до краен предел, изпомпвайки повече кръв.

ReCardio намалява вредното въздействие на хормоните, като възстановява кислородния метаболизъм. В резултат на това действието на всички компоненти оказва комплексен ефект върху тялото, причините за заболяването се елиминират. Така че пациентите имат по-ниски нива на захар и холестерол, излишното тегло изчезва.

ЕКСПЕРТНИ ПРЕПОРЪКИ -  Хипертонично управление на кризи - стандарти за лечение

Освен това Recardio се препоръчва за тези, които се възстановяват от инсулт, тъй като благодарение на комбинираното действие на естествени екстракти в капсули, обновяването на тялото ще бъде много по-лесно.

recardio за лечение на хипертония

Препоръчваме да прочетете прегледи на пациенти и мнението на кардиолога за Recardio.

Желаем ви здраве!

Rating
( No ratings yet )